Den mest kända jokern av alla

Den joker de flesta av oss träffar på överlägset flest gånger under våra liv är den som finns i kortleken. Dessa jokrar kan dock se ut på olika sätt, och deras betydelse varierar, beroende på vilket spel som spelas. I vissa kortspel används jokern inte alls.

Det finns dock en joker som alltid ser ungefär likadan ut, även om hans utseende i någon mån följer modets svängningar. Denne joker stavas med stort J, och omnämns alltid i bestämd form på svenska. Det rör sig om Jokern, det kanske största hotet av alla mot invånarna i Gotham City, och en av Batmans ärkefiender.

Jokern dyker första gången upp i det allra första numret av serietidningen Batman, som publicerades 1940. Det fanns planer på att låta honom försvinna flera gånger, men han har alltid klarat sig kvar. Kanske beror detta på att Jokern på många sätt är den totala antitesen till Batman: en psykopat som begår brott till synes utan logik, helt befriad från såväl medkänsla som ideologi. Därför handlar många av serierna på den här topplistan över de bästa Batman-berättelserna någonsin om just Jokern. Han gör sig helt enkelt väldigt bra som motståndare till den mörke riddaren.

Jokern framför andra

Genom åren har flera filmatiseringar av Batman gjorts, och Jokern har spelats av namnkunniga skådespelare som Cesar Romero och Jack Nicholson. Den tolkning de flesta tänker på är dock troligen Heath Ledgers, i Christopher Nolans The Dark Knight från 2008. Den tolkningen ligger nära den ursprunglige Jokern: en psykopat med ett märkligt sinne för humor.

Den som vill få ett smakprov på Jokerns karaktär, och på Heath Ledgers storslagna skådespeleri, rekommenderas detta klipp, där superskurken lämnar ett visitkort som man känner igen från olika typer av spel och dobbel om pengar.