Därför gillar vi spel online

Varför svenskarna, och andra nationaliteter också för den delen, gillar att spela om pengar på nätet har sina förklaringar och bottnar främst i den kick vi känner – men kan förklaras i fem olika motiv.

Det ska implementeras nya regler för onlinespel nu vid årsskiftet och det innebär i korthet att fler aktörer får möjlighet att ta sig in på en reglerad svensk spelmarknad. Turerna kring detta skifte från monopol till öppen konkurrens har varit lång men en sak har varit konstant. Vi gillar att spela om pengar på nätet, oavsett om sidan vi spelar på är svensk eller inte så länge vi inte blir lurade. Men hur kommer detta sig? Varför vi gillar att spela online kan förklaras i fem motiv.

Fem motiv till att spela om pengar

Varför vi gillar att spela om pengar kan förklaras genom fem olika motiv, vilka sammanfattats av Lotteriinspektionen som följande:

  • Chansen att faktiskt vinna – att ha chans på att vinna pengar, stora pengar, har djupa kulturella och psykologiska betydelser och förknippas med positiva upplevelser vilket alltså lockar till spel. Har man en gång vunnit kanske man kan vinna ännu större, eller?
  • Drömmar om jackpot – idag har flera spel online väldigt låga insatser men ger löften om chanser att vinna miljontals kronor, och att fantisera om hur det skulle vara att vinna dessa miljoner är något som många gör och det gör också att många väljer att ”pröva lyckan”.
  • Vissa sociala värden – när man spelar online är det sociala inte så viktigt, men spelar man på casino eller liknande har de sociala värdena en stor inverkan, att komma och spela och tävla mot andra kan ge kickar och många gör stora och vågade insatser bara i syfte att imponera på andra och vinna någon sorts respekt bland övriga spelare.
  • Den intellektuella utmaningen – kan du slå motståndaren i poker eller vinna ett bet? Många använder den här sortens spel för att få kickar i att vinna över andra och på så vis visa att de är smartare än andra vilket ger självförtroendet en boost när det går vägen.
  • Endorfinkickar – det kanske vanligaste motivet för spelande är de endorfiner som utsöndras under ett spännande spel vilket ger en boost och vissa blir påverkade åt andra hållet i stället, att spela blir ett sätt att koppla av genom att spela bingo, sitta vid en spelautomat eller fastställa ett travsystem.

Påverkar detta den nya spelregleringen?

Huruvida motiven till varför vi spelar har haft en inverkan på hur man valt att strukturera den nya spelregleringen är ganska självklart. Den nya spelregleringen är givetvis grundad på ett tankesätt om att förhindra osunt spelande och för att kunna göra det måste man först ta reda på just vilka motiv till att spela som faktiskt finns som gör att folk väljer denna sysselsättning, hobby eller tidsfördriv. Vad som däremot inte har påverkat eller kommer att påverka den nya spelregleringen är ett eventuellt regeringsskifte, det skriver Dagens Industri om. I ett uttalande säger bland annat regeringens nya spelutredare, Anna-Lena Sörenson, att hon tror det är i allas intresse att det [nya spelregleringen] ska fungera och bära hela vägen.